Az alábbi lista a Gidata Kft által licencelt font szerkesztő szoftvereket (MAC, PC, vagy mindkét platformra) tartalmazza

Fontszerkesztők

Zászlóshajónk Dedalosz fiának nevét viseli: Ikarus (elsősorban font tervezésre). Már nincs forgalomban, az URW a FontMaster szoftverbe építette be a technológia jelentős részét. Azonban az Ikarus tovább él, az URW nem hanyagolja el a regisztrált felhasználókat, folyamatos a házi fejlesztés, hiszen maguk is ezt a környezetet használják fontjaik generálásához (és az Ikarus többi segédprogramját a fontok editálásához). (MAC, PC)

Fontlab (immár opentype supporttal, korrekt unicode-os truetype fontok előállítására is kiválóan alkalmas, valamint a delta-hintinget is tartalmazó optimalizálója van, helyenként rendetlen outputokkal). (MAC, PC)

FontMaster (holland-német közös fejlesztés, elsősorban betűtervezőknek; újdonságnak látszik, azonban számos modulja az Ikarus leszármazottja, számos pedig vadonatúj kód, opentype generálásra pillanatnyilag a Fontlab-ot meghaladó technológiai eleganciával képes). (MAC-Classic, PC)

Fontographer (mindenki font editora, ott figyel minden DTP-s gépén; 14 év fejlesztési csend után a Fontlab kiadta az 5-ös verziót, mintegy konkurenciát teremtve saját magának). (MAC, PC)

Glyphs (a font szerkesztés 21. századi szoftvere – mechanikus kissé, talpatlan fontokhoz kiváló, de bármi megoldható vele). (MAC)

FontStudio (talán a legöregebb darab, klasszikusan szép Mac-es felülettel, kiváló görbeszerkesztő; már régen nincs forgalomban, a Letraset adta ki, az Ares gárdája fejlesztette; hibátlanul fut Classic környezetben). (MAC-Classic)

Scanfont (házilagos betű-generálási feladatokra, pl. kézírásból font, ilyesmi, twain supporttal, elég megbízható autotrace funkciókkal; a Fontlab [vagy Typetool] kiegészítője, önállóan nem életképes). (PC)

Y & Y FMP (parancssori font manipulátor, biztonságos eszköz egyszerűbb módosításokhoz, de alaposan ki kell ismerni a gondolatvilágát; időközben ugyancsak megszűnt a forgalmazása). (PC)

TypeDirector (intellifont generátor, DOS-os környezetbe; az Agfa terméke, ugyancsak régen kikerült a forgalomból, de a Gidatánál néhány példány azért még beszerezhető). (PC)

Kerning editorok

Kernus (automatikus kerning, a 3-as verzió elég szép kimeneteket produkál, bár mindig gyanús, ha a kernelést automatikusnak gondolják) (önállósága megszűnt, utódja a FontMaster egyik modulja lett, ami azzal a vérveszteséggel járt, hogy az optikai szélesség-generálás sajnos megszűnt, tehát érdemes még a régit tartani, plusz a hozzá tartozó Classic operációs rendszert). (MAC-Classic, PC)

KernEdit (az Agfa terméke volt, már régen nincs forgalomban, viszont talán a legjobb, hátránya, hogy csak nagyobb méretű screen fontokkal érdemes használni, amit ugyebár először le kellene generálni). (MAC-Classic)

KernIt (ugyancsak nincs már forgalomban, cseh barátaink próbálták átírni PC-re a Mac-es változatot; ha mindig működne, egész jó eszköz lehetne, sajnos ez nincs mindig így). (PC)

Fejlesztő eszközök

Adobe OpenType Developer SDK (postscript alapú). (MAC, PC)

Microsoft VOLT (ugyancsak OpenType fejlesztő, truetype alapú). (MAC, PC)

Microsoft VTT (grafikus hinting editor). (MAC, PC)

Microsoft TIDE (integrált fejlesztői környezet tt és ot fontokhoz). (PC)

Platform és formátum átalakítók (ezekkel mindig különös óvatossággal kell eljárni)

Alltype (a klasszikus, még a DOS-os időkből, éppen megszűnőben). (PC)

Crossfont (PC)

Transtype (a Fontlabosok konyhájából). (MAC, PC)

Használjuk továbbá az Apple (Classic, OS X) font eszközeit, valamint rendelkezünk számos egyéb apróbb, nagyobb, jobb, rosszabb, segéd, fősegéd és alsegéd-programmal.


Copyright © Gidata Kft, 1990-2011. Minden jog fenntartva.

Módosítva: 2015-02-16