A fontrendelésről

A számítógépre digitalizált, kereskedelmi forgalomban levő betű (font) szoftver termék, a szoftverre vonatkozó lényeges jogi/felhasználási attributumok ezekre is vonatkoznak. Nevezetesen, a vevő a szoftver megvásárlásával nem tulajdonba jut, hanem használati jogot szerez, a mindenkori licence feltételeknek megfelelően. A szoftver jogszerű használatához annyi példányt kell vásárolni, amennyiről a licence feltételek rendelkeznek (a standard szoftverektől eltérően, ahol a licenceket cpu-nként kell megvásárolni, a fontok esetében általában öt cpu-ra érvényes egy licence, bár léteznek ettől eltérő feltételek is). A licence nem kölcsönözhető (például levilágításhoz), viszont általában továbbadható, abban az esetben, ha az eredeti licence tulajdonos dokumentálhatóan gondoskodik annak végleges eltávolításáról saját rendszeréről. Csak az eredeti font licence (tehát az eredeti font állomány) adható tovább, visszafejtett, bármilyen eszközzel módosított font nem. A használati jogot szerzett felhasználó ellenben saját használatra módosíthatja a birtokában levő font szoftvert, ha a licence megállapodás ettől eltérően nem rendelkezik. A fontot mint önálló szellemi szoftver terméket szerzői jogok védik. E védelem a font nevére és az eredeti digitalizált állományra vonatkozik. Ebből következően nem nevezhető jogtisztának az a termék, amely az eredeti egyszerű átnevezésével és digitális módosításával (pl. magyarításával) jött létre. (A szerzői jogokkal kapcsolatos gyakori kérdéseket és válaszokat lásd itt.)

Cégünk az eredeti fontok licencét árulja. Tekintettel azonban arra, hogy olyan nyelvterületen élünk, amelynek egyes ékezetes magánhangzóit a piacon levő fontok nagyobb része nem tartalmazza, a vásárló előzetes megbízásából, mintegy a nevében, helyette, külön felár nélkül elvégezzük a vásárolt fontok magyarítását.

Igen sok betűtípus, számos betűformátum létezik. Többféle operációs rendszer terjedt el, amelyek a különféle betűtípusokat alkalmazni képesek. Rengeteg szoftvertípus használja a betűket, sokszor különbözőképpen. Sok és igen sokféle hardver-elem, hardver beállítási lehetőség van, amely befolyásolja az egyes betűtípusok megjelenését.

A fontok elsősorban professzionális nyomdai munkák előkészítéséhez készülnek, ebben nincs kompromisszum, a nyomtatott betűnek kifogástalannak kell lennie (ha a kimeneti eszköz is optimálisan be van állítva). A képernyővel más a helyzet, különösen kisebb font méretek esetében (általában 12 pont alatt). Nincs olyan font, amelyet a különféle felhasználói igényekhez igazodva egyformán kiváló minőségben lehetne a képernyőre rajzolni. Az egyes betűk körvonala számos olyan apró részletet tartalmazhat, amelyeket a képernyőn egyszerűen nem lehet visszaadni. Külön probléma, hogy míg a körvonal diszkrét (folyamatos) rajzolat, a képernyő különálló képkockákból (picture cell, röviden pixel) áll. Egy 12 pontos kurrens 'a' betűt például 600 dpi-s nyomtató több mint 1500 pontból rajzol meg, a képernyőn erre PC esetében legfeljebb 36, Macintosh esetében legfeljebb 22 pontos mátrix áll rendelkezésre. Léteznek technológiák, amelyek a képernyős megjelenítést élvezhetőbbé teszik, ezek azonban a ráfordított munka mennyisége miatt jelentősen megdrágíthatják a betűt. Ezt a képernyőre optimalizáló eljárást hintingnek nevezik. A Type1 fontok megjelenítését az Adobe Type Manager (Win2000 és felette az operációs rendszerbe építették az ATM-technológiát) általában jól elvégzi, a nem hintelt TrueType fontokat viszont a rendszer nem biztos, hogy olvashatóan adja a képernyőre. Nem véletlen, hogy a napjainkban mintegy százezerre tehető betű kínálatból jóval kevesebb mint 100 (!) azoknak a TrueType fontoknak a száma, amelyek még gyengébb minőségű képernyőkön is képesek jó minőségben mutatkozni (ilyenek pl. a Microsoft Windows operációs rendszerrel szállított rendszerfontok és az Adobe WebType családja). TrueType átalakításnál, rendelésnél erre figyelemmel kell lenni.

A nálunk rendelt fontok TrueType-változatai számos hinting instrukciót tartalmaznak, számosat nem. Biztosítjuk a még elégséges olvashatóságot jó minőségű, jól beállított, nagy felbontású képernyőn, azonban a rendszerfontokéhoz akár közelítő minőség is aránytalanul sok, igen költséges munkával jár, ezt nem tudjuk vállalni (pontosabban a ráfordítási költségeket nem tudjuk érvényesíteni). Ez azonban a nyomtatási képességeket nem befolyásolja.

Elsősorban Type1 és OpenType fontok licencelésével foglalkozunk, s ha elérhető, vállaljuk eredeti TrueType fontok beszerzését is, Microsoft Windows és Apple Macintosh operációs rendszerekre. A Type1 (Postscript) fontok kezeléséhez (a régebbi operációs rendszerekben, WinME-NT-ig illetve Mac OS 9.2-ig) különálló szoftverre (leggyakrabban Adobe Type Manager) van szükség, az OpenType és TrueType fontokat az operációs rendszer kezeli, installálásához más szoftverre tehát nincs szükség.

A fontok elektronikusan (e-mail vagy ftp), flopin vagy (mennyiségtől függően) CD-ROM lemezen kerülnek átadásra. Az általunk magyarított fontokról mintanyomatot biztosítunk. Ha adathordozón szállítunk, a minőségbiztosítási folyamat részeként a fontokat tesztelésre az adathordozóról vesszük fel a rendszerbe, hibás lemez tehát nem kerülhet a felhasználóhoz. Mindegyik Mac OS vagy Windows verzión garantáljuk a működést. Ha a font mégsem teljesít, kérjük a korlátlan garanciát érvényesíteni.

Kérjük, gondosan tájékozódjon a megvásárolni szándékozott fontokról, mert a jelenlegi licence feltételek szerint font terméket nem áll módunkban visszavásárolni.

A rendelés formájára nézve semmilyen szabály vagy forma nincs. A rendelésnek tartalmaznia kell a licencelni szándékolt font nevét, formátumát (vagy azokat az applikációkat amelyekben a fontokat használni szeretnék) és a számlázási információkat (megrendelő neve, számlázási cím, telefonos elérhetőség), valamint nyilatkozni kell, hogy a szállítási és fizetési feltételeket elfogadják.

Szerencsés előzetes árajánlatot kérni, amit készséggel elkészítünk.

Fizetési feltételek


Copyright © Gidata Kft, 1990-2011. Minden jog fenntartva.

Módosítva: 2011-01-09