Eric Gill betûterve nyomán
Módosítva: 2015-02-05
A Gidata Kft a font licence kereskedelem meghatározó magyarországi vállalkozása, a vezető fontgyártó műhelyek kizárólagos disztribúcióját látja el. Elsődleges aktivitásunk a fontokkal kapcsolatos kereskedelmi és tervezési, tipográfiai tevékenység.


Fontokkal kapcsolatos tevékenységünk

– Font licence értékesítés
Több mint 60 fontgyártó műhellyel állunk közvetlen kapcsolatban, sajnos néhányan nem állnak szóba viszonteladókkal, őket (pl. Hoefler) a végfelhasználó közvetlenül érheti el. Font árlistánk itt található.
– Céges fontok tervezése, corporate font dizájn
Ha már a rendszerfontok unalmasak, ha nincs olyan font, amelyik képes lenne megoldást nyújtani a felmerülő összes problémára, ha olyan fontra van szükség, amelyik a cég arculatát a leghűségesebben fejezi ki, készséggel vállaljuk egyedi fontok tervezését.
– Font tanácsadás
Konzultáció a meglevő készletek használatával kapcsolatban, a gyakran felmerülő problémák megoldása, tanácsadás leendő beszerzések megtervezéséhez, operációs rendszerek közötti átjárhatóság megoldása stb.
– Font szervíz
Helytelenül viselkedő, hibás fontok meggyógyítása, meglevő karakterkészletek átalakítása.
– Type revival program
Évek óta dolgozunk a magyar tipográfiai hagyományok felélesztésén. Tervezzük a nagy magyar kalligráfusok, betűmetszők és legendás könyvkiadók betűinek digitalizálását. E munka keretében az alábbi betűtípusok kibocsátása várható:
1) Tótfalusi Antiqua 3 forrásból (Tótfalusi minták, Gábor Pál készletei és eredeti Stempel minták alapján);
2) Reiner Imre Corvinusa, kézírása és Contact betűje;
3) A Kner műhely által használt Lipcsei Egyetemi Antikva; immár elkészült, most a görög, héber és cirill kiegészítésen a sor, továbbá a talpatlan és slab változatokon.
4) Bocskay György kalligrafikus betűi.
Ezek mellett dolgozunk még néhány más betű digitalizálásán (scriptek, írógép stb.).


Tudnivalók
Fontvásárlás előtt kérjük tanulmányozni a fontrendelésről szóló tájékoztatónkat. A Gidata által licencelt "fegyverek", font manipulátor eszközök listája itt található.
Boldogan vennénk, ha arculattervező designerek megkeresnének minket a végleges terv elkészítése előtt, hogy olyan fontot tudjunk ajánlani, ami a corporate igényeket nemcsak nyomtatásban, hanem a képernyőn is kielégíti.

Csak tiszta forrásból...
Számos bizonytalan eredetű font, font-CD kering, egyik-másik jóravaló kereskedőknél is felbukkan. Ha Ön úgy dönt, hogy jogtiszta font terméket vásárol, kösse ki, hogy csak a megfelelő licence-egyezség (License Agreement) birtokában hajlandó a termékért fizetni. A font szoftver termék, szerzői jogi védelemben részesül. Ha Ön nem tudja, hogy melyik fontnak ki gyakorolja a szerzői jogait, díjmentes és kötelezettség nélküli szolgáltatásunk keretében segítünk Önnek. Hívjon, mondja meg a font nevét, és mi közöljük, hogy ki a licence-gazda.

Fontok a monitoron
Az MS Win operációs rendszerekben a nem gyárilag hintelt fontok képernyős megjelenése esetenként nehezen olvasható, néha kifejezetten csúf. Az XP-vel megjelent a ClearType technológia, javasoljuk ezt a vezérlőpulton a képernyő-tulajdonságoknál bekapcsolni. A Microsoftnál lehet többet olvasni erről.

URW Gems
Az URW megjelentette Gems kollekcióját, a magyar közönség számára elértük, hogy az itthoni csomagban az ő Tótfalusi változatuk is szerepel (URW Janson néven). A Linotype Quarkhoz kötődő csomagját bővítették jelentősen, az ottani 20 metszethez képest itt 30 található ugyanazon az áron (29 900 Ft), ráadásul komplett közép-európai karakterkészlettel, és nem csak Quark felhasználóknak, hanem mindazoknak, akik opentype fontot használnak.

URW font CD
Válogatásunk újabb 3 darabbal bővült, ezzel összesen öt cédén több mint ezer kiváló minőségű metszetet kínálunk, metszetenként netto százhúsz forint jut egy felhasználóra. A cédék kereszt-platformosak (MAC-PC), az alaplicence egy munkakörnyezetben legfeljebb öt felhasználóra érvényes. A fontok neve mindkét rendszeren azonos, az összes szabványos formátum (opentype, type1, + pc truetype unicode) rendelkezésre áll, a kódolás mindkét platformon megfelel a CE-szabványnak. Külön ablakban adjuk a készletek listáját, a minta pdf-ek pedig nézegethetők vagy letölthetők: Sign, American, NiceMix, Classic, URW Collection. A fenti minták egyenként 700 KB körüi méretűek. Ha Önnek jó sávszélessége van, letölthetők részletesebb minták is, 2-3 MB közötti méretben: Sign, American, NiceMix, Classic, URW Collection.